Gratis verzonden vanaf € 50,- (NL)
Voor 21:00 besteld, morgen in huis*
Beoordeeld met een 9.1 uit 3599 reviews

Dekbedden: hoe kies ik het juiste dekbed?

Soorten dekbedden

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden die allemaal hun eigen producteigenschappen (en prijskaartje) hebben. We kunnen onderscheid maken in (vul) materiaal en in producttype (enkel/duo/zomer). Verder kunnen we dekbedden indelen naar warmteklasse.

Vulmateriaal

De meest voorkomende dekbedden in Nederland met betrekking tot vulmateriaal:

- Synthetische dekbedden
- Wollen dekbedden
- Donzen dekbedden
- Katoenen dekbedden

Verderop gaan we uitgebreid in op de verschillende producteigenschappen.

Producttype

We kunnen dekbedden ook onderverdelen in de volgende producttypes:

- Enkel dekbed
- 4-seizoenen dekbed (Duo dekbed)
- Zomerdekbed

Enkele dekbedden

De meeste mensen hebben een enkel dekbed, vaak warmteklasse 2 of 1. Een warmteklasse 2 enkel dekbed is geschikt voor het grootste gedeelte van het jaar. Een enkel dekbed warmteklasse 1 zal voor de meeste mensen vooral comfortabel zijn in de winter en te warm voor de zomer.

4-seizoenen dekbedden

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een duo dekbed (4-seizoenen dekbed). Dit dekbed bestaat uit 2 delen; Een dun dekbed voor de zomer, en een iets dikker dekbed wat we het voor- of najaar dekbed noemen. Beide delen kunnen aan elkaar bevestigd worden d.m.v. bijvoorbeeld (druk)knopen of een rits om het dekbed geschikt te maken voor koude winterse nachten. Doorgaans is het dunne deel een warmteklasse 4 en het andere deel een warmteklasse 3. Samengevoegd zijn de delen dan een warmteklasse 1 dekbed. Een 4-seizoenen dekbed is dus niet zozeer warmer dan een (klasse 1 ) dekbed, het grote voordeel is juist dat het dekbed is op te delen en geschikt kan maken voor het juiste seizoen!

Zomerdekbedden

Naast deze 2 veel voorkomende producttypes kennen we ook nog zomerdekbedden, dit zijn dunne dekbedden (doorgaans van een goed ventilerend vulmateriaal) die speciaal geschikt zijn voor slapen met warm weer.

Warmteklasse

We kunnen dekbedden indelen in 4 warmteklassen, waarbij warmteklasse 4 het minst warm is en warmteklasse 1 het warmst.

- Warmteklasse 1: Winterdekbed en/of voor wie het snel koud heeft.
- Warmteklasse 2: ''All Year'' dekbed doorgaans meest geschikt voor ons klimaat.
- Warmteklasse 3: Voor- of najaar dekbed, of voor wie het snel warm heeft.
- Warmteklasse 4: Zomerdekbed

Dekbed kiezen

Met al deze verschillende soorten dekbedden op de markt kan het best moeilijk zijn om het juiste dekbed te kiezen. Om je hierbij te helpen vergelijken we de (product)eigenschappen van de verschillende soorten dekbedden. We kijken naar de volgende punten:

- Ventilerend vermogen
- Vochtregulering
- Gewicht
- (Warmte) isolatie
- Soepelheid
- Levensduur
- Onderhoud (wassen)
- Allergie vriendelijkheid
- De prijs

Synthetische dekbedden

Deze dekbedden zijn doorgaans voordelig in de aanschaf. Een groot voordeel is dat deze dekbedden heel goed zelf te wassen zijn. Een nadeel is dat synthetische dekbedden minder goed ventileren en dus wat broeieriger kunnen aanvoelen. Al is het wel zo dat de polyester vulling tegenwoordig zo ontwikkeld wordt dat deze kan ademen (een holle vezel). Een groot voordeel van synthetische dekbedden is dat u ze gemakkelijk zelf op hoge temperatuur uit kunt wassen.

Er bestaan tegenwoordig ook synthetische dekbedden met de eigenschappen van dons; licht, soepel en goed ventilerend. Echter zijn deze dekbedden duurder in de aanschaf dan andere synthetische dekbedden.

Donzen dekbedden

Dons is heerlijk zacht, soepel, volumineus en licht. Omdat dons heel goed isoleert en zich aanpast aan de lichaamstemperatuur, is dons lekker warm in de winter en relatief koel in de zomer. Dons is geschikt voor wie het snel warm of koud heeft, en voor wie een voorkeur heeft voor een licht dekbed. Een ander voordeel is de duurzaamheid, omdat dons een betere vochtregulatie heeft dan andere dekbedden gaat het dekbed langer mee.

Nadelig aan dons is dat het minder goed te wassen is. Het is mogelijk maar wij raden het mensen doorgaans aan om dit niet zelf te doen. Indien nodig is het beter om deze te laten reinigen bij een stomerij. Om het dekbed mooi te houden raden wij aan het dekbed regelmatig te laten luchten. Verder kan dons koud aanvoelen op het moment dat je het bed instapt, dit duurt gelukkig niet lang want dons neemt snel je lichaamstemperatuur aan.

Kwaliteiten
Er bestaat echter veel verschil tussen donzen dekbedden. Dit verschil zit hem met name in het percentage dons (in verhouding met veren). Dit kan variëren van 10% tot 100% dons. Hoe hoger het percentage dons des te soepeler, lichter en doorgaans dunner het dekbed is. Dit heeft meer te maken met persoonlijke voorkeur dan met kwaliteit. Echter, hoe hoger het percentage dons des te duurder het dekbed. Er zijn ook verschillende soorten dons, eendendons en ganzendons. Ganzendons wordt als kwalitatief iets beter beschouwd echter zijn de eigenschappen gelijk en de verschillen klein.

Wollen dekbedden

Wol is net als dons een natuurproduct en ventileert goed. Het is een warm materiaal maar wel wat minder koel in de zomer. Wol is minder volumineus en zwaar. Wollen dekbedden zijn geschikt voor wie het prettig vind wat gewicht op zich te voelen liggen.

Wol neemt vocht zeer goed op maar voert het niet zo goed af. Hierdoor kan een wollen dekbed na een aantal jaar langzaam wat gaan afnemen in warmte. Wollen dekbedden (met uitzondering van speciale wasbare wol) kunnen niet worden gewassen.

Katoenen dekbedden

De eigenschappen van katoenen dekbedden lijken op die van wol. Een zwaar dekbed en goed ventilerend. Katoen heeft minder isolerend vermogen en in tegenstelling tot wol kunnen katoenen dekbedden wel worden gewassen. Zomerdekbedden zijn vaak van katoen, echter is het lastiger om dikke katoenen of katoenen 4-seizoenen dekbedden te vinden.In onderstaande tabel een overzicht van de verschillende dekbedden en producteigenschappen.

Eigenschap Dons Wol Synthetisch Katoen
Ventilatie

+++

++

+

++

Vochtregulering

+++

+

++

++

Gewicht

Licht

Zwaar

Gemiddeld

Beetje zwaar

Isolatie

+++

++

+

+

Soepelheid

+++

+

++

+

Levensduur

10-12 jaar

5 – 10 jaar

5 – 10 jaar

5 – 10 jaar

Wasbaar

+

Niet

+++

++

Allergievriendelijkheid

++

+

+++

++

Prijs

+

++

+++

++Opmerkingen Deze tabel geeft de gebruikelijke eigenschappen aan. Er zijn verschillende uitzonderingen op de regel.

Zo geeft onderstaande tabel aan dat wol niet gewassen kan worden maar er bestaat ook wasbare wol. Verder bestaan donzen dekbed vaak gedeeltelijk uit veertjes (veertje is inclusief het harde stukje/steeltje). Het dons percentage van donzen dekbedden kan variëren van 10% tot 100% dons. Hoe hoger het dons percentage des te lichter en soepeler het dekbed is. Er bestaan ook synthetische dekbedden met de eigenschappen van een donzen dekbed. Echter geld dit ook voor de eigenschap ‘’prijs’’.

De levensduur van een dekbed wordt in grote lijnen (mede)bepaald door de manier waarop men met het dekbed omgaat. In de regel geld dat regelmatig laten luchten en opkloppen de levensduur positief beïnvloeden. Het wassen van je (wasbare)dekbed in de wasmachine is doorgaans niet goed voor de levensduur van je dekbed.

Vragen?

Ik hoop dat bovenstaande informatie je helpt om tot de juiste keuze te komen. Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag!

Ons assortiment dekbedden

Op Slaapplezier vind je een groot assortiment aan dekbedden voor de laagste prijzen! bekijk hier het complete assortiment dekbedden.